کارگاه آموزشی نحوه کشت گياهان دارويي موثر و کمياب منطقه جهت ايجاد کارآفريني
در راستای آشنایی مستعدان و دانشجویان برتر استان با ظرفیت گیاهان دارویی و نحوه کاشت آن، کارگاه یک روزه نحوه کشت گياهان دارويي موثر و کمياب جهت ايجاد کارآفريني برگزار شد.
در این کارگاه که با تدریس آقای دکتر پویا آروین، دکترای کشاورزی و عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور استان، برگزار شد، به بررسی انواع گون های گیاهان دارویی و ظرفیت غنی منطقه در تولید این گیاهان پرداخته شد.
دکتر آروین در ابتدای کارگاه گفت: تنوع شرایط اقلیمی و آب و هوایی در منطقه و پوشش گیاهی خاص آن، موجب شده تا در این منطقه گونه های مختلفی از گیاهان دارویی را داشته باشیم.
وی در ادامه گفت: امروزه با توجه به آشکار شدن اثرات سوء مصرف داروهاي شيميايي براي بيشتر مصرف کنند گان، تمايل جوامع محلي از جمله مناطق روستايي که انسان به طبيعت نزديکتر مي باشد نيز به مصرف گياهان دارويي افزايش يافته است.
دکتر آروین در ادامه گفت: گیاهان دارویی دارویی بسیار مفید برای سلامتی جسم و درمانی معجزه گر برای اقتصاد های ضعیف هستند که اگر کسی با اطلاعات و تحقیقات کامل وارد این عرصه شود دست خالی بیرون نرفته و میتواند آینده خود و بسیاری از اطرافیانش را تغییر دهد.
در واقع گیاهان دارویی شگفتی سازان نسبتا نوظهور اقتصاد در عرصه کشاورزی هستند که به دلیل میل به مصرف گیاهان دارویی به ویژه گیاهانی بر پایه رژیمهای لاغری و چاقی، کاهش و افزایش در امیال مختلف انسانی مانند امیال جنسی، رفع افسردگی، افزایش انرژی و گیاهان دارویی موثر بر سلامت و زیبایی پوست و مو در جوامع مختلف در حال افزایش است و روز به روز بر قیمت آنها افزوده میشود.
حجم عمدهای از سطح زیر کشت گیاهان دارویی در کشور به محصولات معروفی، چون زعفران و گل محمدی اختصاص دارد و متاسفانه بسیاری از گیاهان دیگر، مورد غفلت تولیدکنندگان و کشاورزان هستند و نکته ی مهم تری که توجه بیشتری میطلبد اینست که اقلیم ایران یکی از مناسبترین اقلیمها برای پرورش گیاهان دارویی است!
وی ادامه داد:
از ویژگیهای جالب این گیاهان می توان به نیاز کم آب، توانایی رشد در بسیاری از خاکها و حتی امکان پرورش در آپارتمان را نام برد.
هزینه اولیه برای کاشت انواع گیاهان دارویی، متفاوت است. برای ورود به عرصه کشت و تولید گیاهان دارویی، میتوان از گیاهان کم هزینه شروع کرد و به مرور با اضافه شدن سرمایه اولیه تان، پرورش گیاهان پر هزینه را به انجام رساند. شروع این کسب و کار با نیروی کار کم امکان پذیر است که به مرور با توسعه کار خود نیاز به کارگران بیشتر و بعضا تخصص بالاتر خواهید داشت.
کاشت گیاهان دارویی گران قیمت میتواند علاوه بر سودآوری برای کشاورزان نیاز به این محصول را در جامعه تامین نماید. مهمترین گیاهان دارویی گران قیمت در حال حاضر بابونه، بادرنجبویه، به لیمو، مریم گلی و آویشن میباشند.
فهرست گیاهان دارویی قابل کشت در ایران بسیار مفصل است و میتوان به فهرست پنج گانه فوق، دهها مورد دیگر را هم افزود. اما این بدان معنا نیست که شما انتخابهای متعددی برای کارآفرینی دارید بلکه وقتی به محدودیتهای اکولوژیکی مثل ویژگیهای خاک، نیاز به آب، وضعیت تابش و... توجه میکنید، ممکن است محصولات زیادی با شرایط منطقه شما منطبق نباشند و این نکته در پرورش گیاهان دارویی حتی گیاهی مثل آلوئه ورا بسیار حائز اهمیت و تعیین کننده میزان سود و ضرر و حتی در صورت نداشتن تحقیق صحیح و انتخاب نادرست، موجب ورشکستگی تولیدکننده باشد.
دکتر آروین گفت: گیاهان دارویی همانطور که از اسمشان مشخص است باید عاری از آلودگی و آفت باشند تا ارزش دارویی، بهداشتی و خوراکی شان حفظ شود پس مهمترین نکته محافظت از بهداشت گیاه در زمان داشت، کاشت، داشت و برداشت است.
در پایان نیز جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.