بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1400/09/27 - 12:14
  • - تعداد بازدید: 235
  • - تعداد بازدیدکننده: 198
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

کارگاه بازخوانی مسأله عفاف و حجاب از منظر قرآن

به همت بنیاد نخبگان استان کارگاه بازخوانی مسأله عفاف و حجاب از منظر قرآن با تدریس سرکار خانم دکتر معصومه شیردل، دکترای علوم قرآن و حدیث و مدرس دانشگاه، به صورت مجازی برگزار شد.

~/Asset/News/News/Image/n-khorasan/shrdel.png

خانم دکتر شیردل کارگاه را با تلاوت این آیه از قرآن آغاز کردند: ‏«أفْضل الْعبادة الْعفاف‏» بهترين عبادت با عفّتى است و تشریح کردند که جایگاه حیا و عفاف تا چه اندازه در دین ما اهمیت دارد. ایشان ادامه دادند: «عفاف و حجاب» ازجمله مسائل مورداستقبال محققان اسلامی است. اماغالبا با نگاه عرفی (جنسیتی)، به این مسأله پرداخته و حجاب را به عنوان پوشش اختصاصی بانوان و عفاف را نیز مختص این قشر خاص معرفی کرده اند. حال آنکه، حجاب و عفاف از آن دسته آموزه‌های دینی است که به لحاظ فطری مورد قبول انسان‌ها قرار گرفته است. گرچه در طول تاریخ برداشت‌های متفاوتی از آن بوده و حد پوشش و محدوده شمول آن را بین زن و مرد متفاوت لحاظ کرده اند، اما اصل حجاب و عفاف، یک امر فطری است.


در ادامه کارگاه ایشان به ریشه شناسی و تفضیل معانی واژه حجاب در کتب و عرف پرداختند و چندین حدیث در این زمینه ذکر کردند.


خانم دکتر شیردل سپس به ارتباط معنایی عفاف و حجاب پرداختند و گفتند: با توجه به معنای لغوی و اصطلاحی مفاهیم حجاب و عفاف، هم‌چنین کاربرد قرآنی این مفاهیم در برخی آیات می‌توان نتیجه گرفت که این دو دارای معنای اصلی مشترک یعنی «منع» هستند.


 در حجاب منع ظاهری و در عفاف، منع باطنی و درونی مدنظر است. چنان‌که در این نگاه کلی‌نگر، «حجاب» صرفا امری ظاهری نیست، بلکه نشان از عفت و منعی درونی و باطنی دارد.


در ادامه به بررسی ابعاد فراگیر حجاب و عفاف در قرآن پرداخته شد:


حجاب و عفت در نگاه


حجاب و عفت در پوشش


حجاب و عفت در گفتار


حجاب و عفت در رفتار


سپس به حفظ حیاء در معاشرت با نامحرمان پرداخته شد و تشریح شد که حیا و عفاف به عنوان یک خصلت انسانی مبنای روابط زن و مرد در فرهنگ اسلامی است و مسأله پوشش و متعلقات آن در راستای حفظ و رشد این خصلت قرار می‌گیرد.


احکام دین مبین اسلام در حوزه عفاف و حجاب در جامعه، اصول و مبانی اخلاقی را مستحکم می‌سازد و بنیان خانواده را محترم می‌شمارد.


دکتر شیردل گفتند: از آن‌جا که در اغلب پژوهش‌های موجود، مفهوم «حجاب» با رویکرد عرفی یعنی پوشش اسلامی ویژه بانوان مورد مطالعه قرار گرفته است، چنین تصور می‌شود که مردان از این حکم مستثنی هستند و مسئولیتی در قبال رعایت عفاف و ترویج فرهنگ حجاب در جامعه ندارند. حال آنکه این مفهوم اصطلاحی، تنها بیانگر مصداق خاصی از «حجاب» در قرآن است.


در نهایت ایشان گفتند: مراد از عفاف و حجاب اسلامی، پوشش و حریم قایل شدن همه جانبه در معاشرت با نامحرمان است که لازمه آن، عزت نفس و خودمراقبتی مردان و زنان عفیف می‌باشد.


در  پایان نیز جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.

  • گروه خبری : SlideShow
  • کد خبر : 140429
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم