بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1398/06/30 - 10:19
  • - تعداد بازدید: 889
  • - تعداد بازدیدکننده: 162
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

بازدید جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر استان از برج تاریخی رادکان

در راستای آشنایی نخبگان و استعدادهای برتر استان با مکان های تاریخی و پیشینه ی علمی کشور، بازدید از میل رادکان واقع در شهرستان چناران برگزار گردید.

~/Asset/News/News/Image/n-khorasan/mil5.png

در این بازدید یک روزه، نخبگان و استعدادهای برتر استان ضمن آشنایی با نحوه ساخت و محسبات دقیقی که در بنای میل راکان صورت گرفته بود، با فضای بوم گردی روستا نیز آشنا شدند.


ذیل بازدید فوق در محل بوم گردی روستا، کارگاه تفکر خلاق با تدریس آقای دکتر آروین، رئیس کارگروه گیاهان داروئی بنیاد نخبگان، نیز برگزار شد.


در این کارگاه دو ساعته، دکتر آروین ضمن توضیح در مورد مفهوم تفکر خلاق، نمونه های عملی بسیاری را در ایران و همچنین چند کشور جهان معرفی کردند. ایشان در توضیحات خود به معرفی کسب و کارهای خلاق و روند رشد این شرکت ها اشاره کردند و گفتند: بخش عظیمی از توسعه ی یک کسب و کار، تفکر خلاق در آن حیطه است.


 


شایان ذکر است: میل رادکان در فاصله ۷۴ کیلومتری شمال مشهد و ۲۶ کیلومتری شمال غربی چناران واقع شده‌است. برج رادکان به ارتفاع ۲۵ متر، با بدنه استوانه‌ای و گنبد مخروطی شکل، اثری تاریخی مربوط به قرن هفتم هجری است. نمای خارجی بنا تا ارتفاع سه متری به صورت ۱۲ ضلعی و پس از آن تا زیر گنبد دارای ۳۶ ترک یا نیم استوانه بوده و داخل آن هشت ضلعی است.


میل رادکان چناران بر دشت میان توس و رادکان سایه افکنده و همتای دیگر آن نیز در کردکوی وجود دارد که به رادکان غربی مشهور است. همین موضوع باعث شده برخی نام رادکان را با راه و مسیر هم پیوند بدانند چنان‌که «راد» و «رد» در زبان پهلوی به معنای نظم و ترتیب و «رده» آمده و برج رادکان در مسیر راه و جاده درست همین کار را می‌کند که از نامش پیداست.


برج رادکان، که تصور می‌شد آرامگاه یکی از ایلخانیان است تنها برجی است که توانایی تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را دارد. این برج اثر ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و دانشمند بزرگ ایرانی، خواجه نصیرالدین توسی است.


برج به ۱۲ دیوار خشتی بیرونی با پهنا و بلندی پایه‌گذاری شده که برج را به ۱۲ بخش ۳۰ درجه‌ای تقسیم می‌شود و هر دیواره ۳۰ درجه از زاویه افق را دربر می‌گیرد، دو در دیوار مقابل هم ساخته شده و بر دیواره ۳۶۵ ترک نی ستونی وجود دارد که برج را به ۳۶ ترک ۱۰ درجه‌ای تقسیم کرده‌است.


انتخاب مکان درها، دریچه‌ها در برج اتفاقی نیست، درها درست در راستای طلوع یلدایی (آغاز زمستان) و غروب آغاز تابستان در پهنه برج ساخته شده‌است و این برج تنها برجی است که می‌توان از طریق آن چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را معین کرد.[نیازمند منبع] برج رادکان دارای ویژگی‌هایی است که باعث افتخار ایرانیان بوده و تاکنون علی‌رغم پژوهش‌های صورت گرفته تنها بخشی از هویت نجومی برج آشکار شده‌است. بدنه این برج بسیار ساده و دارای آجر چینی معمولی و دارای تزئینات آجرکاری و گچ بری است. به منظور استحکام بخشی بیشتر حد فاصل بندهای آجرها با فشار انگشت دست به داخل فشرده شده‌است که قابل توجه می‌باشد. در فواصل معین سوراخ‌هایی به چشم می‌خورد که جای داربست بوده که در هنگام احداث بنا تعبیه شده‌است. ورودی هلالی شکل آن در ضلع جنوبی گنبد قرار دارد. زیباترین قسمت بنا در بخش فوقانی آن قرار دارد، که عبارت از دو ردیف قطار بندی و دو کتیبه کوفی و پهلوی است که در میان تزئینات آجرکاری و گچ بری که نام بانی و تاریخ ساخت بر آن نوشته شده‌است. طرح داخلی گنبد رادکان مدور و دارای نمایی ساده و اندود گچ و آهک است. در تمام بدنه بنا آجر و ملات گچ و آهک بکار رفته‌است.


 


 



 



 



 


  • گروه خبری : SlideShow
  • کد خبر : 140294
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم