کارگاه آموزشی داور چه آیتم هایی از مقاله من را بررسی می کند؟
در راستای برگزاری سلسله کارگاه های دانش افزایی و با هدف توانمندسازی نخبگان و مستعدان برتر، کارگاه آموزشی "داور چه آیتم هایی از مقاله من را بررسی می کند" برگزار شد.
آقای سالار پوربرات ، برنده جایزه شهید رهنمون بنیاد ملی نخبگان، سرپرست مرکز نوآوری دانشگاه علوم پزشکی و مدرس کارگاه، به ارائه توضیحاتی در مورد چگونگی بررسی مقالات توسط داوران پرداخت. وی گفت: عبارت «داوری مقالات علمی» کمی استرسزا است. معمولاً، داوران سختگیر و بادانش به ذهنمان میآیند که قرار است مقالهمان را با دقت تمام موشکافی کنند و در نهایت، آن را رد یا قبول کنند. اما این داوران صاحبدانش، هنگام داوری، چه معیارهایی را در نظر میگیرند؟ اصلاً داوری مقاله چه لزومی دارد؟
پوربرات ادامه داد: مقالات علمی غالباً با مولفههای مشخصی، نظیر ادبیات موضوع، فرضیهها و مدل پژوهش، آزمون و تحلیل و یا نتایج آزمایشهای کاربردی، دارند. داوران خبره این عناصر را، بهخوبی، میشناسند و میتوانند آنها را بسنجند. داوری مقالات علمی را اصطلاحاً «داوری همتا» یا Peer Review مینامند.
وی در ادامه گفت: مجلات مختلف، معمولاً، از روشهای داوری مختلفی برای ارزیابی مقالات استفاده میکنند. اما فرآیندهای زیر، کموبیش، در همه مجلات رعایت میشود:
ارزیابی اولیه
ارتباط موضوعی
کیفیت محتوا
رعایت الگوی مجله.
ارزیابی ثانویه
داوری همتا
نتیجه داوری مقالات علمی
در ادامه به تفضیل در مورد مطالب فوق بحث و بررسی شد.
در پایان نیز جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.
نظر دهید