کارگاه تاثیر ادعیه صحیفه سجادیه در سبک زندگی اسلامی
در راستای ترویج فرهنگ اسلامی و سبک زندگی اسلامی میان نخبگان و مستعدان برتر، کارگاه تاثیر ادعیه صحیفه سجادیه در سبک زندگی اسلامی با ارائه سرکار خانم دکتر معصومه شیردل، دکترای علوم قرآن و حدیث و مدرس دانشگاه، برگزار شد.
دکتر شیردل کارگاه را با قرائت این آیه از قرآن کریم آغاز کرد: ما به هر مرد و زن با ایمانى که عمل شایسته انجام دهد، زندگانى خوش و پاکیزه عطا مى کنیم، و در برابر کارهاى نیکوترشان به آنها پاداش مى دهیم.
سپس به بررسی مفهوم سبک زندگی پرداخت: یک اصطلاح رایج در علوم اجتماعی است که جامعه سبک زندگی شناسان و روانشناسان درپی یافتن یک روش استاندارد براي آن و به منظور حل معضلات زندگی فردي و اجتماعی هستند. با وجود تعاریف گوناگون براي این اصطلاح ، درمجموع می توان گفت که پیوند تنگاتنگی با برخی از مفاهیم ازجمله: فرهنگ و جامعه، رفتار و نگرش، زندگی، اخلاق و ایدئولوژي، شخصیت و هویت، وراثت و محیط ، طبقه و پایگاه اجتماعی و .... دارد.
دکتر شیردل ادامه داد: در واقع عبارتی، سبک زندگی مهمترین نشانه تمایز فرهنگی در میان جوامع بشري است.
سبک زندگی اسلامی دو اصل دارد: بینش اسلامی و منش اسلامی. بینش همان مبانی اعتقادي و بارهاي اسلامی سبک زندگی را تشکیل می دهد و منش دو بد اخلاي و ارزشهاي اسلامی و حقوقی را شامل می شود که این دو با هم به اعمال و رفتار افراد معنا می بخشد. در این صورت، هسته مرکزي سبک زندگی اسلامی را توحید و خداباري تشکیل می دهد که شالوده دین اسلام است.
شیردل گفت: وقتی از « سبک زندگی اسلامی » صحبت به میان می آید، به اجراي اسلام با همه ابعاد آن در تمام عرصه هاي زندگی آدمی اشاره دارد.
سپس به اهمیت دعا در فرهنگ اسلامی پرداخته شد:
دعا در فرهنگ اسلامی نقش تعیین کننده اي ایفا می کند و با آن کیفیت بسیار عالی که در اسلام مطرح شده و ابزار تعلیم و تربیت قرار گرفته، در ادیان دیگر بیان نشده است. در نتیجه می توان مکتب دعا را حرکت تربیتی مؤثر و مدرسه روحی کامل به شمار آورد.
وی ادامه داد: دعا چشمه اي زلال و بی بدیل است که اهل بیت(ع با درنظر گرفتن همه احوال و زمانها، آن را به گونه اي زیبا و دلنشین براي ما بیان نمودند تا علاوه بر ایجاد ارتباط عاشقانه میان خود و پروردگار، منبعی عظیم از معارف را در اختیار ما قرار دهند.
در ادامه کارگاه به آشنایی کلی با حضرت سجاد(ع) پرداخته شد و کلیاتی از زندگی ایشان برای مخاطبین ارائه شد. سپس به بررسی کتاب صحیفه سجادیه پرداخته شد: گرچه موضوع صحیفه سجادیه دعاست، ولی مباحث آن صرفا تضرع و اظهار نیاز و حاجت و عرض مسألت نیست، بلکه به منزله گنجینه هايی از علوم بشري و دربردارنده آموزه هاي ارزشمندي براي تأمین سعادت انسانهاست. در واقع صحیفه سجادیه مجموعه کاملی از درسهاي زندگی است که تمام ابعاد را شامل می شود.
این کتاب پس از قرآن و نهج البلاغه، یکی از کتب معرفتی است که به شیواترین زبان، مجموعه اي شگرف از معارف اعتقادي، اخلاقی و آداب اجتماعی و سبک زندگی گرد آورده است.
دکتر شیردل در ادامه کارگاه به بررسی ابعاد سبک زندگی اسلامی در صحیفه سجادیه پرداخت و گفت: سبک زندگی عبادي، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از مهمترین ابعاد آن می باشد. و سپس به تفضیل هرکدام ازین ابعاد موردبررسی قرار گرفت.
وی در پایان این کارگاه گفت:
صحیفه سجادیه که یکی از متون دعایی برجاي مانده از این امام همام است، افقهاي مختلفی را در جهت هدایت و سعادت بشر می گشاید. یکی از این افقها، تبیین سبک زندگی اسلامی است.