بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1400/10/12 - 10:05
  • - تعداد بازدید: 229
  • - تعداد بازدیدکننده: 186
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

کارگاه تلاش های نخبگان علمی در شکل گیری گاه شماری با تاکید بر رسم ها و آئین ها در ایران

به همت بنیاد نخبگان استان کارگاه تلاش های نخبگان علمی در شکل گیری گاه شماری با تاکید بر رسم ها و آئین ها در ایران با تدریس جناب آقای دکتر محمدحسن بهنام فر، دکترای تاریخ و عضو هیئت علمی مجتمع آموزش عالی اسفراین، و به مدت 4 ساعت برگزار شد. 

~/Asset/News/News/Image/n-khorasan/gahshomar.png

دکتر بهنام فر در ابتدای این کارگاه به اهمیت تقویم و گاهشماری در تمدن اشاره کردند و معنی و مفهوم آن را اینگونه تعریف کردند: زمان محیطی است که وقایع در آن به توالی یا ظاهرا به توالی رخ می دهد و گاهشماری یکی از روشهای اندازه گیری طول زمان است. گاهشماری حساب کردن و شمردن زمان است بر حسب واحدی به نام سال و از شروع مبدا زمان. ایشان دستگاه های ابتدایی زمان سنجی را ساعت آبی، ساعت آفتابی، ساعت شنی، ساعت شمعی و اسطرلاب معرفی کردند.


در ادامه دکتر بهنام فر به معرفی مظاهر طبیعت در اندازه گیری زمان اشاره کردند و گفتند خورشید و ماه و اجرام آسمانی، درختان یا گیاهان، تغییرات شرایط جوی، مهاجرت پرندگان و مسائل دیگر، طغیان رودها و برداشت محصولات جزیی از این مظاهر بوده اند.


سپس به تفضیل در مورد مفاهیم برج و منطقه البروج بحث شد و اشاره شد که برج به معنی کوشک و قصر است اما در معنی نجومی به منزلگاه ستارگان و یا یکی از دوازده بخش منطقه البروج است. از جمله دانشمندان ایرانی که در این زمینه مطالعات فراوانی داشته اند می توان به عبدالرحمن صیرفی ایرانی اصل، ابوریحان بیرونی و خواجه نصیر الدین طوسی اشاره کرد. سپس اسامی صورفلکی یا بروج دوازده گانه گفته شد و تقویم های مشهور نیز مورد بررسی قرار گرفت: تقویم اسکندری و تقویم ترکان که برای این دو تقویم خواجه نصیرالدین طوسی و ابوریحان بیرونی تلاش های بسیاری کردند.


سپس به انواع تقویم در دوره اسلامی نیز اشاره شد: تقویم هجری قمری و تقویم جلالی از مهمترین آن ها بوده اند.


دکتر بهنام فر سپس به معرفی شاخص ترین دانشمندان این حوزه پرداختند و گفتند: خواجه نصیرالدین طوسی، ابوالوفا بوزجانی، ابوریحان بیرونی، عمرخیام نیشابوری، غیا ثالدین جمشید کاشانی، از جمله شاخص ترین آن ها بوده اند.


در ادامه کارگاه به گاه شماری و آيين ها در ایران اشاره شد:


مهمترین گاهشماری مورد استفاده مردم از قرار زیر بوده است:


گاهشماری کشاورزی (کشت و زرع(


گاهشماری دامداری (کوچ و ییلاق و قشلاق(


گاهشماری جشن ها (مراسمات آیینی، نوروز(


گاهشماری عزاداری ها(مراسماتی چون ده روز اول محرم و یا رویت هلال ماه رمضان و شوال)


در  پایان نیز جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.

  • گروه خبری : SlideShow
  • کد خبر : 140273
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم