کارگاه نانو فناوری و آینده شغلی آن برگزار شد.
به همت بنیاد نخبگان استان کارگاه نانوفناوری و آینده شغلی آن با تدریس جناب آقای دکتر جواد اسماعیل زاده، دکتری مهندسی مواد و متالورژی و عضو هیئت علمی رشته مهندسی مواد و متالورژی مجتمع آموزش عالی فنی و مهندسی اسفراین، به صورت مجازی برگزار شد.
در ابتدای این کارگاه دکتر اسماعیل زاده به معرفی مفهوم نانو اشاره کردند و گفتند: نانو فناوری یا نانو تکنولوژی، مهندسی در ابعاد بسیار کوچک (یک میلیاردیم متر) است. توانمندی تولید و ساخت مواد، ابزار و سیستم های جدید با در دست گرفتن کنترل در مقیاس نانومتری. ایشان ادامه دادند: فرشی که در آن آب و آلودگی نفوذ نمی کند، شیشه ای که تنها به نور اجازه ورود و خروج می دهد و سدی در برابر امواج مضر است، فیلتری که کثیف نمی شود، و پارچه معطری که رایحه خوش آن ماندگار است تنها مثالهایی ساده از جادوی نانو در زندگی امروزی ماست.
سپس ایشان ادامه دادند در عصر حاضر فناوری نانو در اکثر زمینه ها ورود پیدا کرده است که از آن جمله می توان به بهداشت و سلامت، پزشکی و داروسازی، عمران و ساختمان، خودرو و حمل و نقل، نساجی و پوشاک، کشاورزی و غذا،
ورزش و پزشکی ورزشی، حوزه صنعت، محیط زیست، انرژی و ... اشاره کرد.
سپس برخی رشته های دانشگاهی مرتبط با این فناوری از جمله ریز زیست فناوری ( نانو بیوتکنولوژی )، نانو فیزیک، نانو شیمی، نانو تکنولوژی پزشکی، نانو پلیمر، نانو فناوری دارویی و ... نیز معرفی شد.
در ادامه کارگاه در مورد روش های نوین سنتز نانو مواد، نیز مواردی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. مهمترین مباحث ذکر شده به قرار زیر است:
- روش سنتز نانو ذرات در شکل دهی درجا: شامل لیتوگرافی، فرایند رسوب گذاری در خلاء مثل CVD، تجزیه بخار- مایع (تبخیر پلاسما)
- روش سنتز نانو ذرات در فرایند مکانیکی: شامل آسیلب کاری، فلزکاری، آلیاژ سازی مکانیکی
- روش سنتز نانو ذرات در فاز گاز: شامل پیرولیز اسپری، انفجار الکتریکی، پیرولیز شعله، سایش لیزری، سنتز پلاسمای DC.RF
- روش سنتز نانو ذرات در فاز مایع: شامل سل ژل، روش های سونو، هیدرو ترمال (سولو ترمال)، تخریب حرارتی، سنتز به روش فتوشیمیایی، میکرو امولسیون ها، رسوب دهی الکتروشیمیایی، حکاکی شیمیایی تک بلورها
در پایان نیز جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.